MI A FEHÉRJE?

Az emberi test minden sejtje fehérjét tartalmaz. A bőr, az izmok, a szervek és a mirigyek jelentős része.  A fehérje a legtöbb sejt fő összetevője, amely testünk több mint 50% -át teszi ki.

MIÉRT KELL A FEHÉRJE?

A fehérje a görög “proteios” szóból származik, ami “primert” jelent. Ez önmagában jelzi a fehérje fontosságát az egészséges táplálkozásban.  A fehérje elengedhetetlen az emésztéshez, és az immunrendszered jó működéséhez. Jól hangzik!

KINEK KELL TÖBB FEHÉRJE?

A fehérje fontos tápanyag, amelyre minden korosztálynak szüksége van. Azonban a protein még fontosabb a gyermekkorban, serdülőkorban és terhesség közben is. Az időseknek több fehérjére van szükségük az izmok elgyengülésének megakadályozása miatt. Ha rendszeresen edzel, magasabb proteintartalmú étrendre is szükséged lesz.

MENNYI FEHÉRJÉRE VAN SZÜKSÉGED?

Egy átlagos embernek körülbelül napi 0,8 gramm fehérjét kell bevinnie testtömeg kilogrammonként. A javasolt napi fehérjebevitel kiszámításához szorozd meg a testsúlyod 0,8-al, például ha 80 kiló vagy akkor 80×0,8= 64 gramm. Egyszerű!

Tejsavó fehérje
Tisztaságot, felszívódást, biológia értéket tekintve a tejsavó fehérjéknél ez a sorrend (alulról felfelé): fehérje koncentrátum – fehérje izolátum – hidrolizált fehérjék.  A hidrolizált fehérjék jelentik a fehérjék csúcsát, ezért ők a legdrágábbak is. 
Erről bővebben lejjeb is olvashatsz.

A tejsavó fehérje koncentrátum a legolcsóbb fehérjeforrás, mivel ez a fehérje nem megy keresztül sok szűrési/tisztítási folyamaton. Zsírt, szénhidrátot és laktózt tartalmaz, ami egyre több ember számára jelent komoly problémát.

A különböző szűrési folyamatok során – beleértve az ultraszűrést is – minden nem kívánt tejsavó összetevőt , például zsírokat, szénhidrátot, laktózt, kiszűrünk. Így tisztított, magas fehérjetartalmű, alacsony zsír és szénhidráttartalmú fehérjét kapunk.
Ez nem csak azért fontos, hogy sovány izomtömeget kapjunk, hanem segíti az emésztés is!

Mivel a szervezetnek nem kell a felesleges zsírokat és szénhidrátot emésztenie, ezért sokkal gíorsabban képes felszívódni mint egy koncentrátum, vagy izolátum.

A GoPrimal hidrolizált fehérje az egyik leggyorsabban felszívódó és legjobban emészthető formula.

Növényi fehérje

Ha valaki nem fogyaszt húst, illetve általában véve állati eredetű élelmiszereket, akkor növényi forrásból is biztosíthatja szervezete fehérjeszükségletét.

Tévhit, hogy a növények nem teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezért a növényi fehérje rosszabb minőségű.

Ez a mítosz az esszenciális aminosavakra vezethető vissza. Nyolc aminosav létezik, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért csak kívülről lehet őket a szervezetbe vinni.

Minden élőlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és az állatokban egyaránt megtalálhatóak az ember számára esszenciális aminosavak.

Igaz, az állati fehérjék mind a kilenc aminosavat tartalmazzák, a növények pedig általában nem az összeset. Azt a fehérjét hívja a természettudomány teljes értékűnek, amely az összes, az adott élőlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik. 

Ha megfelelő ételeket párba állítjuk, akkor máris javíthatunk a növényi fehérjék aminosav összetételén. Ezt fehérje komplettálásnak nevezik. A gabonaféléket például a hüvelyesekkel fogyaszthatjuk.

  • barna rizs + bab
  • lencse + szója
  • barna rizs + borsó + gomba
  • hajdina + bab + zöldség
  • zabpehely + szójatej

Nem szükséges azonban minden étkezés alkalmával teljes értékű fehérjét fogyasztani, de még naponta sem.

A szervezet ugyanis képes bármilyen aminosavhoz hozzájutni a saját tartalékából, ha az egy adott étkezésből hiányzik is.

Tojásfehérje

Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek – szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.

Mi van a tojásfehérjében?

Elsősorban víz. A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz – ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz. A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában, a táplálkozási szakemberek közel tökéletesnek tekintik azt. Ha megnézzük, hogy hasznos fehérje és felszívódás szempontjából az élelmiszereket milyen rangsorba állították, ezt kapjuk: 100 pontos az anyatej és a teljes tojás, 93 pontot kap a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója. Tehát a tojásfehérje igazi kincs! 

Iratkozz fel hírlevelünkre és10% kedvezményt adunk az első vásárlásodra!

Ne aggódj, mi sem szeretjük a spamet és neked sem fogunk küldeni!

A feliratkozás megerősítéséhez küldtünk neked egy email-t, kérjük kattints a levélben megadott linkre. Ha esetleg pár perc múlva sem találnád a beérkezett üzenetek között, érdemes megnézned a levélszemét (spam) mappát is (gmail esetében a promóciók, vagy frissítések fül alatt keresd). Ha oda érkezett a levél, kérjük ne felejtsd el hozzáadni a hello(kukac)primalfood.hu címünket a biztonságos küldők listájához! Így ezentúl biztosan megkapod minden levelünket.