A tejcukrot (laktózt) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktozzá. Ha ez az enzim hiányzik az laktózintoleranciát okoz és a szervezet nem tudja lebontani.

Hogyan lehet felismerni?

Abban az esetben gondoljon laktózintoleranciára, ha tej vagy tejtermék fogyasztását követően jelentkező laza, hasmenéses széklet, puffadás, gyakori teltségérzet, hasi fájdalom és hányinger figyelhető meg.

A tejcukor érzékenységnek két formáját különböztetjük meg:

  • elsődleges (primer) 
  • másodlagos (szekunder) 

A primer laktóz intolerancia veleszületett, ritka formája, mikor a laktáz enzim már születéskor hiányzik. Ilyen esetben az újszülött mindkét szülőtől hibás laktáz gént örököl és a laktáz enzim hiányában az anyatej emésztésére sem képes.

A gyakoribb, mikor az elsődleges forma késői típusában a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-6 éves kor után fokozatosan csökken, vagy akár meg is szűnik.

szekunder – szerzett vagy másodlagos – laktóz intolerancia, amikor a vékonybelet érintő egyéb betegségek vezetnek laktóz intolerancia kialakulásához.

Két féle laktóz intolerancia vizsgálat van

  • Hidrogén kilégzési teszt
  • Genetikai vizsgálat

A hidrogén kilégzési teszttel a laktáz enzim működését vizsgáljuk. Amennyiben a szervezet nem tudja lebontani a laktózt, az átkerül a vastagbélbe és az ott élő baktériumok a laktóz bontása során hidrogén gázt termelnek, ami a bélfalon felszívódva a vérárammal a tüdőbe kerül, így a kilélegzett levegő hidrogén tartalma megemelkedik. Így tudjuk kilégzési teszttel megmérni a kilélegzett hidrogén mennyiségét.

A genetikai vizsgálat alatt vért veszünk a pácienstől, a vizsgálat a laktáz gén egy szabályozó részén található allélokat figyeli. Az egyik allél az apától, a másik az anyától származik, így mindenki 2 alléllal rendelkezik.

Mit tudsz tenni ilyenkor?

Körültekintően kell eljárni félkész-, készételek, felvágottak, húskészítmények esetében, mert bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként sok esetben beleteszik a késztermékekbe.

Ezen kívül:

  • Kerülni kell a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket.
  • Az ételek, italok közül a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt.
  • A tejek közül részesítsük előnyben a rizstejet, kókusztejet, zabtejet, szójatejet.
  • Amennyiben az orvossal konzultáltunk és erre jóváhagyást adott, léteznek úgynevezett laktáztabletták is, amelyeket a laktóz tartalmú ételek elfogyasztása előtt javasolt bevenni.
  • Laktózmenetes ételek fogyasztásakor fokozottan figyeljünk a kálcium bevitelre.

Szerencsére nálunk többféle vegán, vagyis teljesen laktózmentes termék is van, ITT nyugodtan válogathatsz.

Iratkozz fel hírlevelünkre és10% kedvezményt adunk az első vásárlásodra!

Ne aggódj, mi sem szeretjük a spamet és neked sem fogunk küldeni!

A feliratkozás megerősítéséhez küldtünk neked egy email-t, kérjük kattints a levélben megadott linkre. Ha esetleg pár perc múlva sem találnád a beérkezett üzenetek között, érdemes megnézned a levélszemét (spam) mappát is (gmail esetében a promóciók, vagy frissítések fül alatt keresd). Ha oda érkezett a levél, kérjük ne felejtsd el hozzáadni a hello(kukac)primalfood.hu címünket a biztonságos küldők listájához! Így ezentúl biztosan megkapod minden levelünket.