Azért ezen őszintén meglepődtünk….Hátborzongató háttérinformációk a lazacrtenyésztésről a GoPrimal cég egyik alapítójának tollából:

A vállalat társtulajdonosaként, és állatorvosként is egyfajta foglalkozási ártalom, hogy minden, ami kapcsolatban áll az állatokkal (főleg, amiket megeszünk) az vonzza a figyelmemet. Ez a belső erő soha nem alszik – a barátnőm bánatára még szabadság alatt sem – és ezúttal egy “Die Zeit” nevű német lap egy figyelem felkeltő címére kaptam fel a fejem, ami azt írta: “Mennyire egészséges a halunk?”. Ebben a tenyésztett lazacról volt szó. A fenti képen egy szép lazacot láthatsz – gyönyörű, gusztusos, mikor megláttam azonnal el akartam menni vásárolni egy lazacos steaket, és grillsütőn elkészíteni.

A tengerparton, az újság szörnyen nagy lapjaival küzdve a szél ellen, elkezdtem olvasni a cikket, és megdöbbentem az új információkon, amiket olvastam. Mint korábban említettem, állatorvosként dolgoztam, és az állattenyésztéssel és az antibiotikumokkal kapcsolatos problémák nem újak számomra, és mint mindenki más, az interneten vagy a televízióban eddig is találtam némi dokumentációt a tenyésztett lazacról. Nem nagyon tetszett, de nem okozott nekem álmatlan éjszakákat, hogy órákat töltöttem el a barátaimmal egy egészséges sushi étteremben.

Az ebben a cikkben szereplő, a tenyésztett lazacról (amely nagy mennyiségű halolajtermék nyersanyaga) szóló információk, nagyon megdöbbentettek. Ez elég volt ahhoz, hogy rövid összefoglalót írjak róla, hogy az emberek ne egyenek olyat ami tenyésztett lazacból készült, és ha csak egyetlen ember emiatt nem fogja megvenni és főzni ezt a fajta halat saját magának vagy gyermekei számára, akkor már boldog leszek.

Először is vissza kell menünk az időbe, hogy megértsük, hogyan csúszhatott minden félre:

A késő 80-as években a lazac csak a gazdag emberek eledele volt, és a felsőbb osztályú éttermek menüiben volt megtalálható. A lazac vadon fogott, Omega 3 zsírsavakban gazdag és jó fehérjeforrás – egyszerű de nagyszerű táplálék. Ez a 90-es években megváltozott, amikor Norvégiában nagy számban lazac gazdaságok bukkant fel, a tenyésztett lazacra darabjára vetített költség lecsökkent és a halak szupermarketekbe és minden étterembe bekerültek.

A kereslet növekedett, ezért a termelés is – de a lazac (szardella) táp forrása csökkent, így a lazacipar nagy problémával küzdött. De elég gyorsan és egyszerűen megtalálták a megoldást: szója.

A brazíliai mega gazdaságok – a kistermelők és az esőerdők rovására – óriási területeken termelik a szóját – de Brazília messze van Norvégiától, ahol szinte az összes lazac gazdaság található. Gyerünk, szállítsuk oda – de előtte a szóját összekeverték a halolajjal és a halliszttel és kis tömbökbe (pellett) formázták. Probléma megoldódva? Nem igazán. Az iparág hamarosan új problémával szembesült: amikor ezek a szója-pelletek érintkezésbe kerülnek az oxigénnel, felrobbanhatnak – és ez nem olyan dolog, amit egy hajó rakterében látni akarsz. Ahogy az előbbiekben is írtam, ez az iparág sem habozik, ha a minél magasabb profit elérése a cél.

Ami most jön, az ahhoz vezetett, hogy néhányan felháborodottan néztek rám, mert miközben olvastam az újságot emberek vettek körül. Ahány szitokszó elhagyta a számat, azt minden öreg tengeri medve megirigyelné.

A megoldás, amelyet a lazac-ipar talált, bonyolultan hangzik: az Ethoxyquin (ejtsd: etokszikvin). Abban az esetben, ha nem szólalt meg a vészcsengő a fejedben, van egy másik nevem neked – a Monsanto, aki Ethoxyquin állít elő, és talán hallottál róluk a közelmúltban a médiában. Ezt az amerikai székhelyű céget azok a gazdálkodók állították bíróság elé, akik a Glyphosate-ot (gyomirtó / peszticidet) használják fel, amelyet a World Health Organization (WHO) 2015-ben a rákkeltő anyagként osztályozott.

Az Ethoxyquin antioxidánsként működik, és ez nagyszerű, mert a hajók nem süllyednek el a szójás halpelletek miatt, és ezenkívül egy peszticid, amely növeli a rákos megbetegedések esélyeit, és a tudomány szerint károsítja DNS -ünket . E gyanú miatt 2011 óta növényvédő szerként betiltották, és 2017 óta tilos mindenféle állateledel részeként felhasználni.

Nem engedélyezett csirke, sertés, tehén, fürj, kenguru, vagy bármi más állat eledeleként. NEM engedélyezett, BE VAN TILTVA!

Néhányan talán azt gondolják: “Ha betiltották – mi a fenéről beszél ez a fickó?” Nos, van egy kivétel – A haleledel. Tehát halak etetésére használható.

Miért? Úgy gondolom, hogy ez politika, és erről mindenkinek meg kell alkotnia saját véleményét, ezért ha rákeresel a Google-ban: Norvégia – Ethoxyquin – lazac, biztosan komoly cikkeket fogsz találni, amelyek sokkal jobban el tudják magyarázni mint én.

A Greenpeace tagjai az elmúlt két évben 45 lazacot vásároltak a piacon, amik a megengedett legmagasabb szintet 75% -kal túllépték, egy esetben pedig a maximális Ethoxyquin szintet 17-szeresen lépte túl.

Röviden összefoglalva:

  • Ethoxyquin: tiltott növényvédelem használatára, tiltott állati eredetű élelmiszerekben, kivételével a hal.
  • Ethoxyquin: valószínűleg rákot okoz, és károsítja a DNS-t.

Őszintén? Mi ez az őrültség?! A lazac, amit dicsértek, hogy jó a gyerekeknek, és terhes nőknek? A lazac, melyet a legtöbb halolaj márka használja forrásként, és amely a legtöbb étrend-kiegészítő üzletben vagy gyógyszertárban megtalálható? Szégyelljék magukat – ez minden, amit mondhatok. Találnék más szavakat is, hogy mit gondolok azokról az emberekről, akik más emberek egészségével játszanak, de szerintem ez nem a megfelelő fórum ahhoz, hogy leírjam őket.

Amikor kék színű MSC-címkével ellátott termékeket választasz, vadon fogott tengeri élelmet választasz, amelyek egy fenntartható forráshoz vezethetők vissza. Nem kell Ph.D. vagy „tengeri étel útmutató” a fenntartható forrásból származó tengeri élelmiszerek kiválasztásához. Csak keresd meg a kék hal címkét!


Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257546/

Iratkozz fel hírlevelünkre és10% kedvezményt adunk az első vásárlásodra!

Ne aggódj, mi sem szeretjük a spamet és neked sem fogunk küldeni!

A feliratkozás megerősítéséhez küldtünk neked egy email-t, kérjük kattints a levélben megadott linkre. Ha esetleg pár perc múlva sem találnád a beérkezett üzenetek között, érdemes megnézned a levélszemét (spam) mappát is (gmail esetében a promóciók, vagy frissítések fül alatt keresd). Ha oda érkezett a levél, kérjük ne felejtsd el hozzáadni a hello(kukac)primalfood.hu címünket a biztonságos küldők listájához! Így ezentúl biztosan megkapod minden levelünket.