Sajnos a kosarad még üres..
Rengeteg cukrot fogyasztunk minden nap, és ezt az emberi szervezet nem tudja feldolgozni, de megpróbálja. Ehhez viszont értékes mikro tápanyagokat, B vitamint és kalciumot von el a szervezetünktől, ami különböző hiánybetegségeket idéz elő. De hogyan lehet ezt elkerülni?
A kristálycukrot cukorrépából nyerik ki: A felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják (ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból), végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják. Hogy jobb-e a barna cukor, mint a fehér? Sokan úgy gondolják, hogy a melaszos vagy barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat, amit a fehér nem, vagy, hogy ez természetesebb formája a cukornak. Sajnos Ez nem így van. A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz (aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma), ezt keverik a finomított cukorhoz és ez adja sötét színét. Tehát semmivel nem jobb a barna cukor, mint a fehér.
Nádcukor
Bio boltokban kapható valódi nádcukor, amit nem szabad összekeverni a nagy kristályosra szárított, melaszos kristálycukorral! Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Finomítás nélkül! Nagyobb mennyiségben tartalmaz B vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. Apró, majdnem grízes szemű, összeragadt, ragacsos állagú sötétbarna cukor. Kiváló alternatíva kristálycukor helyett. Íze karamelles, ami kiérződik az ezzel édesített ételben, italban is.
Fruktóz
Ezt biztos mindenki ismeri, a gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, fele annyi is elegendő belőle, mint a kristáycukorból. Természetes formájában megtalálható a gyümölcsökben és a mézben. A fruktózt a szervezetünk az inzulintól függetlenül tudja felhasználni. Lassabban emeli meg a vércukor szintet, tovább szinten tartva azt. Túlzott bevitele, fogyasztása esetén hasonló tüneteket képes okozni, mint a laktózérzékenység, nagyon sokakat érint ez a kellemetlen “mellékhatás” és májelzsírosodást is eredményezhet, ezért nagyon fontos a testmozgás mert serkenti az enzimek termelését amiből mindig hiány van. Az enzimek megakadályozzák, hogy a fruktóz azonnal a májba kerüljön, és ott zsírrá alakuljon, javítja az izmok inzulin érzékenységét, csökkenti a stresszt, cortizolt, és a ghrelin termelődést, ami csökkenti az étvágyat és gyorsítja az anyagcserét.
Szőlőcukor
A szőlőcukrot kukoricából vagy burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani, mivel már a nyálban lebomlik és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt igen káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukor szintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára. Ha lehet, kerüljük a fogyasztását.
Méz
Valójában ez is cukor, de teljesen természetes. Édesebb és lassabban is szívódik fel, ám a mézben is sok fruktóz van, ami nem is túl alakbarát. Glikémiás indexe fele a cukorénak. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik.
Datolya cukor
Szárított datolyából állítják elő, tehát ez is teljesen természetes (a mi termékeinkben is a datolya adja az édes ízt). Viszont nem oldódik olyan könnyen, mint a kristálycukor, mivelvnem finomított, így felhasználása korlátozott. Ahogy a méz, ez is édesebb, mint a cukor, lassabban szívódik fel és hasznos tápanyagokat tartalmaz. Kiváló alternatíva, hátránya, hogy kissé drága.
Nyírfa cukor
Nem összekeverendő a xylittel/xylitollal! Leggyakrabban kukorica rostból, cellulózból, és csak elvétve nyírfa kéregből állítják elő. Az elfogyasztott mennyiségnek csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe 7, szemben a kristálycukor 68-asával. Felhasználása megegyezik a cukoréval. Csökkenti az éhség érzetet, hozzájárul a fogak egészségéhez. Egyetlen hátránya, hogy nem készíthető belőle kelt tészta, mert a nyírfa cukor nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így az élesztőnek sem. Tökéletes alternatíva cukor helyett, amennyiben a csomagoláson az összetétel 100% nyírfacukrot tartalmaz!
Steavia
A steavia nem cukor, hanem növényből kivont édesítőszer. Különböző vegyületei 12-szer vagy akár 300-szor is édesebbek, mint a cukor. Egyáltalán nem emeli meg a vércukor szintet, nincs kalóriatartalma és számos kedvező hatása van a szervezetre. Hátrány lehet (nem mindenkinél) jellegzetes, fura íze. Tökéletes alternatíva szintén a cukor kiváltására.
Xylit/xylitol, és az Eritritol
Mindkettő cukoralkohol származék, amik lassú felszívódással bírnak és alig-alig emelik a vércukorszintet, mégis lehet egy kellemetlen mellékhatásuk. Az arra érzékenyeknél hasmenést, puffadást okoznak. A xylit egyre többeknek okoz kellemetlen perceket, kivéve az eritritol, viszont minden cukoralkohol májkárosító. Az élelmiszer ipari gyárakban előállított anyagokat pedig akkor sem szabad természetesként kezelni, ha azok olyan molekulák, amelyek valóban megtalálhatóak a természetben. A xilitet és más hasonló édesítő anyagokat is vegyipari eljárással készítik, így a cukoralkoholok mesterséges vegyületek, és nem természetes anyagok.
Bármelyiket is választod a természetes alapanyagok mindig jobbak, hasznosabbak és egészségesebbek, megéri azt a plusz pár száz forintot!
Legutóbbi hozzászólások