Sajnos a kosarad még üres..
Az édesítőszerek fogyasztása mostanság már nem csak a cukorbetegekre korlátozódik, egyre többen ismerik meg jótékony tulajdonságait. Ezek közé tartozik, hogy többletenergia bevitele nélkül, vagy nagymértékben csökkent kalóriatartalommal fogyaszthatunk sok ételt és italt, így a fogyni vágyók mellett az egészségtudatos, alakjukat megőrizni kívánó emberek is egyre szélesebb körben kezdik használni.
Az édesítőszerek típusai
Számos természetes és mesterséges édesítőszerrel találkozhatunk már a boltok polcain, amelyek különböző tulajdonságokkal bírnak, például más-más állagúak (folyadék, por, tabletta, kocka, granulátum), a különböző édesítőszer-kombinációk fokozzák egymás édesítő erejét. Emellett vannak, amelyek tartalmaznak kalóriát, megemelik a vércukorszintet, és olyanok is, amelyek energiamentesek. Különbözhetnek még abban is, hogy mennyire hőállóak, ezért nem mindegyiket lehet használni sütéshez, főzéshez, és sok esetben lehet szükség más konyhatechnológiai eljárásra, mint hagyományosan, kristálycukorral készült ételek esetén, legyen szó például savanyításról, kelesztésről, erjesztésről, sütésről.
Az üdítőitalok, és egyes gyümölcslevek címkéjén, vagy az összetételi listáján is sokszor láthatjuk, hogy „édesítőszert tartalmaz”. A light üdítőket ezzel édesítik, így érik el, hogy kalóriamentesek legyenek, emiatt diétába is beilleszthető alkalomszerű fogyasztásuk.
Édesítőszerrel sokmindent el lehet készíteni, a süteményektől kezdve, a fagylaltokon át, egészen a főtt ételekig. De befőtt, kompót, puding, lekvár, saláta, különböző szószok és mártások is ízesíthetőek velük. Mivel már sokféle édesítőszer kapható az üzletekben, nem árt tudni, mégis melyiket mire lehet használni, figyelni a hőállóságát és összetételét (szacharin, aceszulfám-K, Stevia, taumatin)
Mik azok a cukorpótlók?
A cukorpótlók olyan cukorhelyettesítők, amelyek ugyan tartalmaznak kalóriát, de kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ide tartozik többek között a fruktóz, a xilit (nyírfacukor), az eritrit és a szorbit. Ezeket jól lehet használni olyan ételek elkészítéséhez, amelyekhez a hozzáadott cukor tömegét is pótolni kell az édes íz mellett (például sütemények, csokoládék, stb.).
A fruktóz használatával a sütemények tovább maradnak frissek. Érdemes alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb sütési idővel sütni, ugyanis hamarabb barnul, mint a kristálycukor. A szorbit édesítőereje fele a hagyományos cukorénak, vagyis kétszer akkora mennyiség szükséges belőle viszont nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat. A receptekben a xilit adagolása megegyezik a fehér cukor mennyiségével.
Egyéni ízlés hogy, kinél melyik édesítőszer alkalmazása és íze válik be a leginkább, ezért érdemes kísérletezgetni, hogy megtapasztaljuk, melyik áll a mi saját ízlésünkhöz a legközelebb.
Legutóbbi hozzászólások